Prohlášení DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT k výsledku voleb do krajských zastupitelstev a Senátu

10.11.2020 19:33

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT ve volbách do krajských zastupitelstev obdržela 19 297 hlasů, tj. 0,69 % a ve volbách do Senátu ve volebním obvodě č. 24 - Praze 9 (Praha 14, Praha 19, Praha 20, Praha 21, Praha 9, Praha-Běchovice, Praha-Dolní Počernice, Praha-Klánovice, Praha-Koloděje, Praha-Satalice, Praha-Vinoř) obdržela její kandidátka 508 hlasů, tj. 1,46 %. V senátních volbách DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT ještě oficiálně podporovala dva kandidáty: ve volebním obvodě č. 12 pana Marka Anděla a ve volebním obvodě č. 30 pana Davida Bohbota, kteří měli program zaměřený mj. i na ochranu zvířat.

Ve volbách do krajských zastupitelstev skončila DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT v celkovém pořadí stran, hnutí a koalic na 24. místě z 85 kandidujících subjektů - stran, hnutí a koalic. Nejlépe strana uspěla v Plzeňském kraji s 1,03 %, dále pak Královéhradeckém s 0,97 %, Olomouckém s 0,87 %, Jihočeském s 0,77 % a Ústeckém s 0,77 %. DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT získala celkově o skoro pět tisíc hlasů (4 898) více než v loňských volbách do Evropského parlamentu. A to se v těchto volbách /narozdíl od těch do EP/ nehlasovalo v Praze se skoro miliónem voličů. I přesto přibyla straně za ten rok víc jak třetina dalších nových voličů. Nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT získala od voličů Ing. Eva Libuše Hulcová - 168 pref. hlasů. Následně Mgr. Barbora Tocauerová 150 pref. hlasů, Pavel Skřivánek 127 pref. hlasů, Martina Nováková 126 pref. hlasů, Renata Vybíralová 121 pref. hlasů, Larisa Zankerová 119 pref. hlasů, Ing. Oľga Bruncková 116 pref. hlasů, Mgr. Kateřina Borková 115 hlasů, Jana Křížková 114 pref. hlasů.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT byla jednou z 5 stran, které se podařilo ve volbách do krajských zastupitelstev postavit samostatné kandidátky ve všech 13 volebních krajích, z celkového počtu 85 stran, hnutí a koalic. Strana se tedy zúčastnila voleb ve všech 13 krajích: Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Vysočině, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT zastupovalo na kandidátkách v krajských volbách nejvíce žen ze všech 85 stran, hnutí a koalic - 84%. V senátních volbách bylo zastoupení žen 100%.

DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT byla jedinou kandidující stranou, která šla do krajských i senátních voleb prioritně bojovat za ochranu a práva zvířat, za jejich lepší podmínky v chovech a za dobré zacházení s nimi. Současně prosazovala i ochranu přírody, životního prostředí, ovzduší, krajiny a kulturního dědictví. DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT dosáhla podle srpnového průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect, který si zadala Česká televize, v pěti krajích 6% a v dalších pěti krajích 5% volebního potenciálu.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT složila kandidátní listiny ze svých členů, příznivců a z dalších ochránců zvířat, kteří se dlouhodobě a aktivně věnují ochraně a záchraně zvířat nebo se pohybují v oblasti pomoci zvířatům. DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT měla na kandidátkách uvedeno 90 % ochránců zvířat bez politické příslušnosti a 10 % členů strany. DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandidovala do krajských zastupitestev a Senátu se záměrem bojovat prioritně za ochranu zvířat a jejich práv, ale současně i za ochranu přírody, životního prostředí, krajiny a kulturního dědictví.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se dostalo podpory, stejně jako ve volbách do EP, od holandské parlamentní strany Partij voor de dieren / Party for the Animals (Strana pro zvířata), která je její spřátelenou stranou a která vyzvala české voliče, aby v nadcházejících volbách do zastupitelstev krajů a Senátu podpořili svým hlasem její kandidáty. DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT je 20. registrovanou politickou stranou za práva zvířat ve světě, resp. Česká republika je 20. zemí, ve které existuje strana zaměřená primárně na obranu práv zvířat.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT konstatuje, že bude v boji za práva a ochranu zvířat, resp. v boji za jejich lepší život pokračovat dál. S ohledem na relevanci bodů jejího programu /např. zákaz pokusů a testování na zvířatech, přísnější tresty za týrání zvířat – nepodmíněné odnětí svobody, zákaz vývozu živých hospodářských zvířat z ČR do Turecka i dalších zemí, ad./ ji čekají příští rok nejdůležitější volby - volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT má za cíl prosadit důslednější ochranu zvířat, živočichů, přírody, vody, ovzduší, životního prostředí, ale též větší práva pro zvířata, resp. jejich větší právní ochranu.

ŘV DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT

V Domažlicích 10. 11. 2020