Prohlášení DSZ k protestům občanů proti inscenaci dekadentní hry Naše násilí a vaše násilí

29.05.2018 19:26

Demokratická strana zelených (DSZ) podporuje protesty občanů proti inscenaci dekadentní hry bosenského Chorvata Olivera Frljiće „Naše násilí a vaše násilí“, která se odehrála v Divadle Husa na provázku v Brně. Herci v ní hanobí státní vlajku a křesťanství, resp. křesťany, mj. i tím, že v ní Ježíš Kristus znásilňuje muslimskou ženu.

DSZ se ztotožňuje s obecenstvem z řad hnutí Slušní lidé, kteří v okamžiku, kdy jedna z hereček vytáhla ze svého přirození českou vlajku, vyjádřili svůj nesouhlas a pokusili se zabránit dalšímu urážlivému jednání aktérů představení.

DSZ se pozastavuje nad tím, že nechutné a nemravné představení bylo součástí festivalu, placeného městem. Za hru urážející skupinu obyvatel a vyvolávající nenávist, město z daní občanů Brna zaplatilo autorovi a jeho souboru přes čtvrt miliónu korun.

DSZ považuje za hluboce neetické, morálně pokleslé a provokativní, takovou obscéní hru u nás povolit. Obzvláště pak na Moravě, která je známá tradiční křesťanskou pospolitostí. Údajné „umělecké dílo“ podle našeho názoru uráží všechny křesťany a snaží se v nich vyvolat pocit ohrožení svobody jejich vyznání. Mimoto je však i atakem na křesťansko-židovské tradice a hodnoty moderní evropské civilizace.


DSZ má za to, že divadelní soubor se popsaným jednáním mohl dopustit trestných činů veřejného hanobení národa, přesvědčení a vyznání.


DSZ vyzývá odpovědné orgány k okamžitému vypovězení tohoto souboru z ČR a zrušení všech jeho dalších představení.

 

 

ŘV DSZ

 

 

V Domažlicích 29. 5. 2018