Petice DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT za zrušení Taxisova příkopu pro závody koní na Velké pardubické a zmírnění dalších nebezpečných překážek

25.11.2020 19:21
My, níže podepsaní žádáme kompetentní orgány veřejné moci a další právnické i fyzické osoby, které s tímto případem mají cokoliv společného, popř. mají možnost spolurozhodování či ovlivňování fungování Velké pardubické, aby urychleně reagovaly na úmrtí koně Sottoventa při posledním závodu a přijaly opatření, jimiž obdobným událostem v budoucnu zamezí.
 
Připomínáme, že se jedná již o 26. oběť obávané překážky a že za historii závodů přišlo o život více jak padesát koní.
 
Poukazujeme na nebezpečnost překážky tzv. Taxisova příkopu, na kterém dochází ke zranění a úmrtí zvířat opakovaně. Z tohoto důvodu považujeme za nutné tuto překážku ze závodu vypustit, tzn. ji zrušit.
Dále uvádíme, že podle našeho názoru jsou nebezpečné i ostatní překážky, a proto dáváme na zvážení jejich odstranění či alespoň zmírnění. Jedná se např. o vodní překážky, na kterých též dochází ke zranění či úmrtí koní.
 
Upozorňujeme, že nebude-li na naši výzvu včas a řádně reagováno, hodláme využít všech zákonných možností, případně se obrátit na mezinárodní organizace zabývajících se ochranou zvířat.
---
Za měsíc podepsalo petici již více jak 6 tisíc občanů, kterým není též lhostejné zbytečné mrzačení a umírání koní na „smrtící pasti“ zvané Taxisův příkop.
 
V dřívější anketě na známém webovém portálu se vyjádřila jasná většina pro zrušení Taxisova příkopu. Na otázku „Měl by se zrušit Taxisův příkop“ hlasovalo 61% občanů pro odpověď „Ano – je zbytečné, aby na něm umírali koně“, 5% občanů pak pro odpověď „Zrušit by se měla celá Velká pardubická“. Pouze třetina hlasujících by byla pro zachování Taxisova příkopu. Ankety se zúčastnilo 7 551 občanů.
 
ŘV DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT
 
V Domažlicích 25. 11. 2020